Jorden, djuren och maten 

Det småländska måltidsarvet präglas av sundhet och enkelhet med fokus på råvarorna. Menyn här på Åsens styrs av årstid och tillgång som den alltid har gjort, långt innan begrepp som närodlat och hållbarhet blev ledord.

Precis som förr använder vi i första hand det vi själva odlar och byter till oss det vi behöver från gårdar och småskaliga matproducenter i närheten (idag mot pengar för att inte förarga). Vi använder uteslutande kött från våra egna naturbetande lantrasdjur, mjölken hämtar vi på en närliggande gård i Högstorp, bär och grönsaker kommer från de frodiga Vätterbranterna och mjölet som är malet i en gammal stenkvarn är av svenskt spannmål och helt utan tillsatser. Övriga råvaror köper vi in med största omsorg och tanke på vår miljö och  hälsa.

Hållbara råvaror

Vill du också handla hållbart och samtidigt slå ett slag för en levande landsbygd har vi samlat våra lokala samarbetspartners här. En del av deras varor kan du köpa i handelsboden och fler av dem har gårdsbutiker eller försäljning genom återförsäljare.

Åsens by
Beroende på skörd och säsong tar vi tillvara på spannmål, potatis, morötter, äpplen, rabarber, honung, ägg och örter. Vi använder uteslutande vårt eget får- och nötkött från gårdens naturbetande lantrasdjur. I handelsboden kan du beroende på säsong köpa med råvaror och förädlade produkter hem och beställa köttlådor.

Prästgårdens mejeri (färskost med mera) www.prastgardensmejeri.se

Bakelit (surdegsbröd) www.bakelit.nu

Jularps gårds (senap) www.jularpsgardaneby.se

Lelles odling (morötter)  Lelles odling på Facebook

Orga kvarn www.orgakvarn.se

Vrigstad hemost www.smalandsost.se

Ravelsmark gård www.ravelsmark.se

Rudenstams bär och frukt www.rudenstam.se

Vistakulle fruktodling www.vistakullefruktodling.se

MM i Tranås (ägg) www.davafoods.se

Sjöarps Rökeri www.sjoarpsrokeri.com

Grannskörden www.grannskorden.se