Gårdsmuseum och utställningar

Gårdsmuseet, Teklas hus och utställningarna i Magasinet är lika spännande för små som stora besökare. Här får du lära om Sveriges historia i en äkta miljö med tydliga spår av byns tidigare invånare. Samtliga utställningar är öppna året runt och har fri entré.

Gårdsmuseum

På Södergårdens loge hittar du gårdsmuseet med bruksföremål från byn. Här finns förklarande texter till föremålen och på nedervåningen en lekladugård för byns minsta besökare.

Teklas hus

Teklas hus är iordningställt i det skick Tekla lämnade det 1989, utan el och vatten och med tidstypisk inredning. Ta ett kliv in och res tillbaka i tiden.

Aktuella utställningar

Magasinet i Teklas trädgård bjuder på olika utställningar. Just nu kan du njuta och lära genom fotoutställningen “Hästbruk på Åsens by” och utställningen “Fjärilar på Åsens by”. Vintertid tar vi in utställningarna så att de inte skadas av vinterns fukt. 

Dansbänkar på Åsens by

Njut av en unik dansupplevelse – på plats, men digitalt. På festplatsen och på rännebron vid Södergårdens ladugård hittar du QR-koder som leder dig rakt in i föreställningarna av danskonstnären Jessica Andrenacci. Inspirerade och producerade på platsen du står på.

En Dansbänk är en digital dansupplevelse som syftar till att göra den professionella danskonsten tillgänglig för alla invånare i Jönköpings län. Läs mer om Dansbänkar här

 Våra utställningar har skapats med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.