Boka rum eller hyr stuga i Åsens by

Åsens by har varit boplats för människor under mer än 600 år. Här har varje hus sin egen historia och bär spår av invånare i generationer. Idag kan du bo i fyra av byns dryga tjugo hus och uppleva livet i en småländsk by runt sekelskiftet, med småskaligt jordbruk och djur av gammalsvenska lantraser betandes runt husknuten under sommarhalvåret.

Vandrarhemmet består av de idylliska husen Prästgården, Lillstugan, Brygghuset och Undantaget som alla har egen uteplats med trädgårdsmöbler. Du kan boka ett rum eller en hel stuga (för att boka en stuga välj samtliga rum i huset). Som gäst i byn ordnar du själv måltider men frukost kan förbokas och så även lakan/handdukar och städ. Under sommaren erbjuds lättare lunch och fika i Åsens skafferi & servering.

Husen i byn

Som gäst hos oss kliver ni rakt in i historien med ett småskaligt jordbruk och djur av gammalsvenska raser intill husknuten under sommarhalvåret. Husen är enkla med gammaldags charm och har under årens gång renoverats varsamt, gamla detaljer har bevarats och nymodernigheter som el och vatten installerats. Husdjur är välkomna i alla stugor och byn är bilfri så här kan barnen springa fritt mellan husen.

 

Prästgården

Antal rum: Fyra 2-bäddsrum

Här bodde, precis som namnet skvallrar om, de präster som verkade i Haurida socken från 1500-talet fram till tidigt 1900-tal. Huset är högt beläget i söderläge och har vacker utsikt ut mot byn och det böljande landskapet.

I Prästgården finns fyra gästrum med två sängar i varje. På bottenplan finns kök, dusch och WC för gemensamt bruk. Gästrummen ligger en trappa upp där det finns också dusch och WC. Till huset finns också trädgårdsmöbler och grill. Vid behov kan barnsäng placeras i sovrummen.

Tillgänglighet
Prästgården har en hög stentrappa och till gästrummen finns trappa.

 

Lillstugan

Antal rum: två 4-bäddsrum

Lillstugan är flygelbyggnad till Prästgården och här bodde familjen som skötte djur, odling och skog åt prästen.

Lillstugan har två sovrum med fyra bäddar var. På bottenplan finns ett sovrum med två enkelsängar och en våningssäng, och vid behov kan också en barnsäng placeras här eller i hallen utanför. På bottenplan finns kök, dusch och WC och sovrum. På vindsvåningen finns allrum med TV och soffor samt ett sovrum med två enkelsängar och en dubbelsäng. Utanför huset finns trädgårdsmöbler och grill.

Tillgänglighet
Lillstugan har ett trappsteg utanför stugan. Inomhus finns höga trösklar och trappa till vindsvåningen. 

 

Brygghuset

Antal rum: ett 2-bäddsrum

Brygghuset var Prästgårdens tvättstuga, och kunde också användas för att ta hand om köttet efter slakt och för att brygga dricka av olika slag. Ibland användes huset också som boende för gårdens dräng.
Brygghuset är byns minsta hus med ett kombinerat pentry och allrum. Här finns två enkelsängar, TV, dusch och WC. Utanför finns trädgårdsmöbler och grill.

Tillgänglighet
Utanför Brygghuset finns en ramp. Toaletten är anpassad för funktionsvarierade.

 

Undantaget

Antal rum: två 2-bäddsrum samt 4 extra bäddar vid bokning av hela huset

En av de mest färgstarka och betydande personer som har bott i byn var Carl Jönsson. Undantaget var Carls ”pensionsförsäkring”. Hit flyttade Carl och hans hustru när deras äldste son tagit över gård och jordbruk.

Undantaget har två sovrum, ett på markplan och ett på övervåningen, med två enkelsängar var. På bottenplan finns kök, dusch och WC, sovrum och allrum. En trappa upp finns allrum med bäddsoffor och TV. Utanför finns trädgårdsmöbler och grill.

Tillgänglighet
Utanför Undantaget finns ett trappsteg och inomhus är trösklarna höga. För att komma upp till övervåningen finns en trappa.