Gårdsmuseum och utställningar

Gårdsmuseet, Teklas hus och utställningarna i Magasinet är lika spännande för små som stora besökare. Här får du lära om Sveriges historia i en äkta miljö med tydliga spår av byns tidigare invånare. Samtliga utställningar är öppna året runt och har fri entré.

Gårdsmuseum

På Södergårdens loge hittar du gårdsmuseet med bruksföremål från byn. Här finns förklarande texter till föremålen och på nedervåningen en lekladugård för byns minsta besökare.

Teklas hus

Teklas hus är iordningställt i det skick Tekla lämnade det 1989, utan el och vatten och med tidstypisk inredning. Ta ett kliv in och res tillbaka i tiden.  

Aktuella utställningar

Magasinet i Teklas trädgård bjuder på olika utställningar.  Just nu kan du njuta och lära genom fotoutställningen ”Hästbruk på Åsens by” och utställningen ”Fjärilar på Åsens by”

Våra utställningar har skapats med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. 

Dansbänkar på Åsens by

Njut av en unik dansupplevelse – på plats, men digitalt. På Festplatsen och på rännebron vid Södergårdens ladugård hittar du QR-koder som leder dig rakt in i föreställningarna av danskonstnären Jessica Andrenacci. Inspirerade och producerade på platsen du står på.

Jessica Andrenacci är dansare och koreograf utbildad i Milano vid Music, Art and Show Academy och har arbetat med flera stora koreografer och turnerat över hela världen. Tillsammans med filmaren Peter Nitsche har hon skapat två unika dansbänkar på Åsens by, ”The fountain” vid Festplatsens brunn och ”The Bridge” på Södergårdens rännebro. Du får tillgång till de digitala föreställningarna genom att besöka platserna och med din mobil scanna QR-koderna som finns där.

Vad är en dansbänk?

En Dansbänk är en digital dansupplevelse som gör dans tillgänglig för alla. På olika platser runt om i länet skapar danskonstnärer och koreografer dansverk som filmas och som är specifika för just den platsen. Du som besökare upplever sedan dansverket genom din mobiltelefon med hjälp av en QR-kod som finns på platsen. Eftersom alla verk är skapade specifikt för en plats, går verket också bara att uppleva på just den platsen.