Barnens Åsens by

På Åsens by finns det gott om plats för små med spring i benen. Lekplatserna i byn är öppna året runt, är vädret dåligt stänger vi ibland till men vi låser dem aldrig. Glänta på dörrarna till en förfluten tid och låt fantasin flöda fritt.

Lekladugård

Att sköta om djuren är både tungt och slitsamt och förr i tiden fick barnen hjälpa till med de kunde. I Södergårdens ladugård finns en lekladugård med trädjur som behöver tas hand om. Hjälp oss gärna att bära in vatten, mocka hos korna, mata grisarna, rykta hästen och sopa gångarna.

Leket

I leket får fantasin flyga fritt. Här finns Åsens lilla handelsbod, spis med grytor och slevar och bord med sittkubbar. Utanför står käpphästar, höns och tupp (!) och styltor för korta och långa.

Tant Teklas bakdag

När Tant Tekla skulle baka hade både det ena och det andra försvunnit från köket. Var det Husmusen som vart i farten tro eller kan hon själv ha glömt vart hon lagt det…  Kan du hjälpa henne att leta? Vad tant Tekla saknar hittar du i länken nedan (skriv gärna ut och ta med!) eller i de röda brevlådorna vid Handelsboden och Undantaget.

Äventyr i Åsens utmark

Utsikten, byns högsta punkt, är en kort och äventyrlig tur och längs med Utmarksleden ligger Åsens naturstation där ni kan spana på fåglar (kom ihåg att ta med kikaren!) eller grilla med utsikt över sjön Ruppen. Fler grillplatser finns vid Timmerstugorna och Tuta källa.

Djuren i byn

Gårdens djur bor bara i byn under sommarhalvåret. I hagarna, på ängar och runt gården betar då kor, får och hästar och inne i bykärnan finns kaniner, höns och grisar. Djuren är av gammelsvenska utrotningshotade lantraser och här lever djuren som på verklig bondgård. Hagarna är stora och kuperade och flyttas runt där bete finns och kan ibland vara svåra att upptäcka.  

Tänk på att visa respekt för djuren. Håll avstånd och ta inte en kontakt med djuren om inte en djurskötare är med. Tvätta händer före och efter du klappar djuren – både för deras och er hälsas skull.

Ha de små under uppsikt!

Inom reservatet är det inte tillåtet att köra bil men kom ihåg att Åsens by är en levande gård med ett aktivt jordbruk. Vi som jobbar här kör med lantbruksmaskiner, arbetar med jordbruksredskap och flyttar djur som kan reagera av rädsla eller irration. Låt gärna barnen springa fritt men ha dem under uppsikt!

Det här händer

Under året arrangeras olika aktiviteter för både stora som små.  Fira traditionsenlig midsommar, följ med djurskötaren eller gå på en rysligt spännande tur i byn under höstens årliga spökkväll.