Våra stugor & rum

Åsens by har varit boplats för människor under mer än 600 år. Här har varje hus sin egen historia och bär spår av invånarna. 

Fyra av byns drygt tjugo byggnader används idag som vandrarhem och som gäst hos oss kliver du rakt in i historien. Vandrarhemsboendet är enkelt och funktionellt med en gammaldags charm. Du kan boka ett rum, hela huset eller hela vandrarhemmet. Här finns totalt 38 bäddar (22 bäddar och 16 extrabäddar).

Under sommarhalvåret väcks du av tuppen i Södergården och kornas råmande i hagen. Hoppa i tofflorna, släng på morgonrocken och sätt dig på trappan utanför huset med ditt morgonkaffe och njut av stillheten!

Prästgården

4 rum, 8 bäddar, 4 extrabäddar

Här bodde, precis som namnet skvallrar om, de präster som verkade i Haurida socken från 1500-talet fram till tidigt 1900-tal. Huset är högt beläget i söderläge och har vacker utsikt ut mot byn och det böljande landskapet

I Prästgården finns fyra gästrum med två sängar i varje. På bottenplan finns kök, dusch och WC för gemensamt bruk. Gästrummen ligger en trappa upp där det finns också dusch och WC. Till huset finns också trädgårdsmöbler att njuta i under sommardagar och varma vårkvällar.

Vid behov kan en extrasäng eller barnsäng placeras i varje sovrum.

Tillgänglighet
Prästgården har en hög stentrappa och till gästrummen finns trappa utan tillgång till hiss.

Lillstugan

2 rum, 8 bäddar, 6 extrabäddar

Lillstugan är flygelbyggnad till Prästgården och här bodde familjen som skötte djur, odling och skog åt prästen.

Lillstugan har två gästrum med fyra bäddar var. På bottenplan finns kök, dusch och WC för gemensamt bruk, samt ett gästrum med en våningssäng och två fristående sängar. På vindsvåningen finns det andra gästrummet, med fyra fristående bäddar. Intill ligger ett genomgångsrum med TV och bäddsoffor, som bara används när hela huset bokats av samma person.
Vid behov kan en extrasäng eller barnsäng placeras i varje sovrum.

Tillgänglighet
Lillstugan har ett trappsteg utanför stugan. Inomhus finns höga trösklar och trappa till vindsvåningen. Hiss finns inte.

Brygghuset

1 rum, 2 bäddar, inga extrabäddar (barnsäng får plats)

Brygghuset var Prästgårdens tvättstuga, och kunde också användas för att ta hand om köttet efter slakt och för att brygga dricka av olika slag. Ibland användes huset också som boende för gårdens dräng.

Brygghuset är byns minsta hus, med ett kombinerat pentry och allrum. Här finns två bäddar, TV, dusch och WC. Till huset finns också trädgårdsmöbler att njuta i under sommardagar och varma vårkvällar.

Tillgänglighet
Utanför Brygghuset finns en ramp. Toaletten är anpassad för funktionsvarierade.

Undantaget

2 rum, 4 bäddar, 4 extrabäddar (6 extrabäddar vid hyra av hela huset)

En av de mest färgstarka och betydande personer som har bott i byn var Carl Jönsson. Undantaget var Carls ”pensionsförsäkring”. Hit flyttade Carl och hans hustru när deras äldste son tagit över gård och jordbruk.

Undantaget har två gästrum med två bäddar var. På bottenplan finns kök, dusch och WC för gemensamt bruk, samt ett av gästrummen. En trappa upp finns det andra gästrummet och ett genomgångsrum med bäddsoffor och TV. Extrabäddarna i genomgångsrummet används bara vid hyr hela huset.

Tillgänglighet
Utanför Undantaget finns ett trappsteg och inomhus är trösklarna höga. För att komma upp till övervåningen finns en trappa.

Boka stuga

För att boka ett helt hus eller hela vandrarhemmet kontakta oss på 036-830 55 eller info@asensby.com