Vandringsleder

Våra vandringsleder utgår från bykärnan och vid serveringen/handelsboden finns aktuell information och kartor att ta med. Du går genom hag- och ängsmarker och samtliga leder är färgmarkerade.

Tillgängligheten för den som är rörelsehindrad är begränsad. Vi rekommenderar då en promenad ner till Åsens naturstation dit leden följer en gammal skogsväg, cirka 2,5 km. Tänk på att det ute i landskapet finns betande djur! Stäng alla grindar du passerar och håll säkerhetsavstånd till djuren för att inte störa eller stressa dem.

Utmarksleden 4,3 kilometer, orange märkning
Leden går längs en skogsväg ner till Åsens naturstation, belägen vid fågelsjön Ruppen. Därefter följer du stigarna genom skog och ängsmark tillbaka till Åsens by.  Längs rutten finns vindskydd, flera grillplatser och utedass.
Vid Åsens naturstation kan du också göra en avstickare till naturreservatet Åsens utmark. Rutten är cirka 1,5 km. Utmarksleden anknyter till den större vandringsleden ”John Bauer-leden” i riktning mot Bunn.

Naturskogsleden 1,5 kilometer, gul märkning
På Naturskogsleden färdas du på historisk mark. Ursprungligen var omgivningarna betesmark, men med åren växte markerna igen och skogen har inte rörts på hundra år. Bland träden möter du många fantastiska miljöer och kanske ett och annat djur som bor i skogen.

Hagmarksleden 1 kilometer, blå märkning
Hagmarksleden tar dig förbi fornåkrar och odlingsrösen som gett mat till människor under tusen år. Längs rutten finns möjlighet för paus vid våra mysiga timmerstugor. Här finns grillplats och bänkar att sitta på.

Torpleden 750 meter, röd märkning
Leden tar dig genom de vackra ängs- och hagmarkerna i nära anslutning till byn och längs vägen finns resterna efter torpet Tutan och den gamla backstugan Lilla Åsaskog.

Inägoleden 700 meter, grön märkning
För den som längtar efter utsikt är Inägoleden rätt val. Med start vid Åsens svinhus tar leden dig förbi höglänta åkrar och beten, upp till den högsta utsiktsplatsen som tornar upp sig 315 meter över havet. Vid klart väder kan toppen av Taberg ses från platsen.